Thursday, July 21, 2011

Menjaga maruah


بسم الله الرحمن الرحيم

Salam, syukur Alhamdulillah. Selesai jawab paper CVS (cardiovascular system). Ada lagi 2paper akan dijawab. inshaAllah kheir..

Dalam kesibukan mengurus masa, sangat bersyukur sebab dapat lagi update blog ni setelah kian lama tak diusik. Jadi hari ini, ana nak berkongsi sedikit tentang penjagaan maruah atau nama baik atau pun kehormatan diri kita dan juga orang lain.

* * * * *
Maruah dan nama baik adalah perkara yang sangat penting dalam Islam. Islam menegah perbuatan menghina dan memperlekehkan orang lain kerana ia akan menjatuhkan maruah seseorang. Tambahan pula, adakah orang yang suka diperlekehkan? ada kah orang yang suka dingumpat? adakah orang yang suka dihina dan diceritakan sifat buruknya pada orang lain?

Tentu sekali jawapannya TIDAK! (bagi orang yang waras). Tetapi apa yang berlaku, contohnya di YouTube. Ada V-logger yang buat 'parody' tentang orang lain, sikap ajuk-mengajuk, hasat dengki.. Terlalu banyak video yang sedemikian. (Harap mereka bukan dari kalangan pembaca lah :) )


Hadith :
Abu Umamah pernah meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda bermaksud: " Tiga kelompok manusia yang tidak boleh dihina kecuali orang munafik ialah orang tua Muslim, orang yang berilmu dan imam yang adil." [Riwayat Muslim]

Tiga golongan yang disebutkan dalam hadith ini, boleh dikatakan mempunyai nilai yang tinggi di sisi masyarakat dan harus dihormati. Rasanya ana tak perlu lagi terangkan kenapa orang tua (termasuk ibubapa) perlu dijaga nama baiknya. Itu dah selalu common. Cuma di sini, ana nak tegaskan golongan yang 'berilmu'. Siapakah mereka yang berilmu, berada dekat di keliling kita? Boleh jadi rakan-rakan seperjuangan kita. Bukan sahaja mereka yang ada Ph.D , bergelar Dr. / Ir ... mungkin juga seorang pelajar yang masih menuntut ilmu.

Sudah menjadi kebiasaan di sekolah mahupun di universiti, ada sahaja yang bersikap ingin menjatuhkan rakan sendiri. Mereka terlupa, bahawa orang yang teraniaya, doanya mudah dimakbulkan oleh Allah.

Lebih-lebih lagi, kepada mereka yang masih menuntut ilmu (mithal nya), facing exams.... Takut benar kalau balasan dariNya hadir di saat akhir imtihan. Mungkin balasannya semasa menjawab atau pun dengan result yang rendah. (mungkin jadi)

* * * * *

Jadi? Tak mau lah gaduh2 ni kawan....
kita hormati diri kita, keluarga kita, rakan-rakan kita, pemimpin kita....

Tapi kena ingat, segala yang SALAH kita CEGAH dengan cara yang BAIK!
BUKAN dengan cara menJATUHkan :)

2 comments:

  1. aku baca lah blog ko, jgn riso..haha! ok lah, lepas ni aku tak kutuk ko lg..

    ReplyDelete
  2. Apekah? aku gurau jela hari tu.. hahah. penah ke ko kutuk aku? tak kot.. ko kan hensem :D

    ReplyDelete