Wednesday, August 18, 2010

Tuesday, August 10, 2010

Pengalaman 1st Derma Darah!

Kempen derma darah pra-Ramadhan ANSARA

Persatuan Pelajar Lepasan MRSM (ANSARA) telah menganjurkan Kempen Derma Darah Pra-Ramadan tahun ini, bagi membantu Tabung Darah Negara sempena musim perayaan Aidil Fitri.



Alhamdulillah,
ana sempat join group ni, n berkhidmat dgn masyarakat jap. hu3 :D


macam2 ragam orang ni, tapi apa yg ana nmpk lah.. orang cina ramai yg menderma, bak kata dorg '1Malaysia' heh..
caya la..

tapi orang melayu kita mcm mana? hurm.. lalu sambil senyum aja..
entah ramai yg takut agak nya. heh ;P
tapi ada je yg sudi derma.

yg sedih nya pula, ada yg betul2 nak derma..
tapi berat x cukup lah..
anemia lah..
low blood pressure lah..
mcm2 lah..
sbb x lepas syarat..





sedih 2x, xpela..mybe lain time kan..
inshaAllah.. :)

Dalam kempen tu, sempat la ana belajar sikit2 ilmu tambahan psl medic nih.
cthnya: inject local anesthetic, test blood pressure, n mcm2 lagi la..
n ada je bnde2 yg dah belajar, cthnya.. test blood group, hemoglobin level..

haa.. bila dah ada kat kempen tu, rugi lah kalau ana sndiri x mencube nye kan..
bkn yg mengambil darah, tapi yg menderma! huuu...
[padahal segan, sbb yela medic student mane leh takut2 kan]
hee..

kat bawah ni ada video,
cmne procedure amek darah tu, selepas mendapat kelulusan dari doktor kat situ..




tapi makcik yg buat kan tu, pesan "jgn ikut procedure saya, sbb saya x pakai gloove. huhu"

alah, x sakit pun la.. tgk muka ana rilek je kan. hehe..
so pasni sape2 nk cube derma darah tu..cube je la..
inshaAllah, byk pahala nya.

ok. lagi2 sebagai medical student! kene lah rasa dlu cm ne rasa darah tu disedut keluar,
sebelum kita buat kan patient kita nanti! kan?
okey??

" salam ramadan "=.=