Thursday, May 27, 2010

Khutbah Terakhir Baginda, Nabi Muhammad s.a.w.

Khutbah Terakhir Baginda, Nabi Muhammad s.a.w.


p/s: bacalah, walaupun sebentar, inshaAllah x mengambil masa yg lama.
dan sampaikanlah mesej ini kepada saudara kita yg lain.,
bersama kita berdakwah!! ;)

Saturday, May 22, 2010

Friday, May 21, 2010

Terjaga dari mimpi..


Hati ini sering berubah..

Hidup sering diiringi dgn dugaan, cabaran, halangan, musibah... yg menganggu matlamat hidup kita, hala tuju hidup kita..

Kita sering lalai, dgn kesenangan, pengaruh, tiada kedudukan yg tetap..

"Bagaikan lalang ditiup angin"

Kenapa? Tanya hati ini,..

Pada mulanya, hati yg bertekad..
ingin terus maju/mara ke hadapan

Fuhh, mantap! teruskan! istiqamah lah...

tapi...dalam mengejar matlamat, syaitan akan menggangu kita..
tak kira apajua, bila hati yg x tetap akidah nya pada yg SATU.

maka terperangkap lah insan itu dgn godaan SYAITAN. !!

nauzubillah..

______________________________________________________________

"Ya Allah, ampunilah dosa2 ku, sungguh terlalu banyak dosa yg tlh ku lakukan..
Ya Rahman, hari ini aku bersyukur kepadamu,
Pandangan ku yg kabur kini menjadi jelas
Petunjuk-Mu,
membuka mindaku,
membuka hatiku,
untuk berjaga2 dlm setiap perlakuan ku,

Ya Rahim, Kau tabahkanlah hati ku,
agar dapat ku tempuhi hari2 mendatang dgn hati yg tenang dan sabar,

Aku pohon kepada-Mu ya Allah,
Kau kurniakanlah yg terbaik bagi ku,
Sesunnguhnya aku yakin Kau telah menetapkan sesuatu yg baik bagiku."

~ameen~

Thursday, May 20, 2010

Study about BONES !!

Assalamualaikum





Sebagai Medical Student, x sah la, kalau x belajar pasal tulang kan. ;)) [Anatomy]


Nak bagitau kepada semua ikhwah under MedicMesir, ana dah terima set skeleton (yg pihak MedicMesir sediakan).

Tulang2 tu semua x lah banyak, tapi boleh la kalau share2 sesama ahli bait masing2.

So, kalau boleh hantar lah wakil ahli rumah masing dtg ke rumah ana (Camp Shezar) utk amek tulang2 tu. Tapi, ana lebih fokus kan kpd rumah yg masih xde tulang langsung utk study.,

(sbb ada je rumah2 lain yg ada beli tulang sendiri. kan ?? ;)) )

Ok! All the best to all...

Monday, May 17, 2010

Be thankful to Allah s.w.t.

"Alhamdulillah"

kenapa perlu kita ucapkan itu?

Secara umumnya, itu adalah tanda syukur kita kepada Allah.
Dan itu adalah cara yg plg mudah utk menunjukkan rasa syukur kita,,,iaitu dgn
..lafaz..


mudah kan? tapi cuba kita tanya diri kita..
(simple je.. tapi apa yg berlaku ?)


Dalam masa sehari, berapa kali kita rasa syukur dgn nikmat yg kita dapat ?
(kadang2 kita x sedar)


berapa kali kita ucap kan Alhamdulillah ?
(mungkin hanya dalam bacaan Alfatihah)


sedangkan Allah sentiasa mengingati kita..
(lazimkan lah...)




"Ya Allah, sesungguhnya aku bersyukur dgn apa yg aku terima pada hari ini.
Aku bersyukur dan redha dgn keputusan peperiksaan ku yang lepas.
Pasti ada hikmah disebalik itu.
Tapi kini aku berazam, bersama dgn nikmat yang Kau beri padaku..
akan ku lebih berusaha dalam pelajaran ku.
untuk kejayaan yang lebih baik.
syukurlillah...."
~Ameen~


Kepada semua teman seperjuangan ku di Alex:

-teruskan berusaha
-tanpa berputus asa
-bersama mencapai kejayaan
-sesungguhnya Allah swt bersama kita

~wassalam~

Friday, May 7, 2010

Why and How to Learn Arabic for Comprehension of the Quran




Nouman Ali Khan of the Bayyinah Arabic Institute (www.bayyinah.com) gave this speech in Houston, Texas. He explains the importance of studying Arabic for comprehension of the Quran. And he discusses the pitfalls of many techniques used by students. Finally, he describes the advantages of the methods used by Bayyinah. A must-see for any student studying Arabic to better understand the Quran and Islam.

Sunday, May 2, 2010

Maher Zain - Open Your Eyes

Hayatilah video ini...



Oh Allah,
please keep us close to You...