Thursday, July 7, 2011

Rumah terbuka kecil-kecilan


Terima kasih diucapkan pada yang hadir semalam. Syukur, Alhamdulillah ramai yang datang rumah ana semalam. Tapi, ana tak jemput semua orang, sebab rumah ana kecik je. InshaAllah kalau ada rezeki lebih nanti ahli rumah ana try manage untuk jemput ramai orang lagi. Majlis semalam pun lebih menjemput kepada yang tolong-tolong kami berpindah dulu. Syukran ^.^


Rumah baru ana, 3 ahlil beit je. Ahli rumah lama dah split. Inilah pemandangan luar rumah, orang kata macam kat asrama pun ada, macam kat Malaysia pun ada!



Rumah ni antara rumah yang termurah kat Alex. Kenapa? sebab rumah sewa ni kosong/fadi.
Tanpa perabot. Jadi kami bertungkus lumus menghias rumah kosong ni dengan modal lebih dari 1000LE seorang. Banyak kan? Manalah nak cari semua duit tu. Tapi apa guna PCI jalankan tabung kasih sayang? Time ni lah ana pinjam. Bayar beransur2 sementara bayar sewa bulanan pun murah. Alhamdulillah.


Nampak tak ada router kat tepi pintu ? Nak bgtau, internet rumah ni 2mb untuk 3orang. Of coz, laju internet. Dan rezeki kami jugak, dapat promotion hari tu. 'If pay for 3months service, will get another 3months service for free. And if pay for 1year service, we'll get another one year service for FREE!' Alhamdulillah, we paid for ONE YEAR to get one year FREE! (",)


Ini bilik ana dengan roomate yang baru (Amirul Mukminin), terasa agak luas bilik nih, bila guna double decker.. Agak2 sape yang tidur katil atas? hehe.


'Kadang-kadang dah jadi habit untuk letak something kat atas kepala'


Berdekatan dengan almari tu, ada banyak tie. Semua koleksi ana kecuali satu yg warna merah, roomate yang punya.! 'Kalau perempuan suka koleksi tudung, ana suka koleksi slim tie'


Hall yang masih kosong. Hanya ada rak kasut. Dan bakal diletakkan rak buku. Dan cadangnya nak letak frame gambar Masjidil Haram yang besar (kebetulan dinding luas ke arah kiblat). inshaAllah


Dapur jelah kecik sikit. Tapi tak de masalah pun, 3orang je yang duduk rumah ni. Dan yang selalu jadi chef pun sorang je. huhu


Haa. nampak tak kat atas tu apa? itu stor buatan sendiri. Teringat kat kampung, rumah papan/kayu buat sendiri. Jadi, terfikir idea tu untuk buat kat sini. Kreatif kan? ^.^

Itu saja untuk post kali ni. Sekadar bercerita. Wallahualam..

4 comments:

  1. seronok belajar jauh2. heeee

    ReplyDelete
  2. boleh lah.. macam2 belaja kat sini. Alhamdulillah... :D

    ReplyDelete
  3. waahh~~
    nk gak la jd rumet ko..HAHA..

    ReplyDelete
  4. siap berpaku lagi... gantung topi.. menarik... hehe.. Akak dah update blog.. tengoklah..

    ReplyDelete