Saturday, January 5, 2013

Bila nak kahwin?

"Shah, bila nak kahwen?

Aku dengar kau dah plan nak kahwen.

Siapa calon kau?

Bagitahu lah aku, then, aku bagi tahu calon aku pulak. hehe. "

Dialog seperti ini seringkali berlaku dalam kalangan pelajar universiti. Tambah2 lagi, pelajar mesir ni, semakin masuk musim imtihan, semakin banyak kali disembangkan perihal kahwin. Kadang-kadang perkara ni pun membuatkan aku fikir.

Adakah perlu kahwin awal?

Aku dah ada calon ke?

Entah, kalau ada pun, tak kan nak cerita kat sini. public sangat kot! hehe.

Tak tahu kenapa hari ni terdetik nak taip tentang kahwin. Mungkin sejak kebelakangan ni, ramai sangat yang berbincang dan cadang nak kahwin. Takpelah, bincang perkara yang baik, moga Allah permudahkan.

Bagi aku, memang kahwin awal ni memang banyak hikmahnya; antaranya iman kita akan lebih terjaga, hati kita akan lebih terpelihara. Dan kerana itu juga kekasih Allah pernah bersabda, agar kita memilih calon isteri kerana agamanya.

Dalam bab yang paling banyak dibincangkan adalah dalam memilih calon yang terbaik. Kadang-kadang aku tertanya-tanya, betul ke tindakan ini? betul ke keputusan ini? betul ke pilihan ini?

Dengan izin Allah swt, aku cuba untuk istiqomah dalam menyiapkan diri untuk lebih matang, sematkan ilmu agama secukupnya, dan lazimkan mohon petunjuk dariNya............

Sahabat aku pernah kata, "keputusan yang meyakinkan apabila keputusan itu dibuat secara mudah dan tenang perjalanannya". Tiada keresahan hati? Aku tertanya kembali dalam diri aku. Lalu sehingga kini, aku tetap terus beristikharah menghadap Allah di sepertiga malam.

~to be continued~

1 comment:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete